ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ | ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 2018-19

Χάρτης ΑΠΘ

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Περιεχόμενα ιστοσελίδας μαθήματος Ε+ΤΑΤΜ

Βλέπετε τακτικά τις Ανακοινώσεις, τις Διαφάνειες μαθημάτων και το βοηθητικό υλικό μελέτης

Ανακοινώσεις
[ 00/11/2020 ]

Διαφάνειες μαθημάτων
[ 10/1/2021 - 17/1/2021 ]

Βοηθητικό διδακτικό υλικό για μελέτη
[ 00/00/2020]

Θέματα
[ 00/00/2020-00/00/2020 ]

Υπόδειγμα-Template
[ 00/00/2020 ]

bbb

Καθηγήτριες
Χρυσούλα Μπούτουρα
Αλεξάνδρα Κουσουλάκου

bbbb

Οδηγός Σπουδών ΤΑΤΜ

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σελίδες παρέχουν πληροφορίες, ειδήσεις, ανακοινώσεις και βοηθητικό διδακτικό υλικό μελέτης για το μάθημα Επιστήμη και Τεχνολογία του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού (Ε+ΤΑΤΜ), υποχρεωτικού μαθήματος του 1ου εξαμήνου του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρακαλούνται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να παρακολουθούν συστηματικά την ιστοσελίδα. Ανακοινώσεις σε χαρτί δεν αναρτώνται στους χώρους του Τμήματος για το μάθημα αυτό. Το μάθημα | Η παρακολούθηση

Ενδεικτικές αναφορές στην ειδικότητα του ΑΤΜ

Σύγχρονοι γενικοί ορισμοί (A | B) | Γεωδαισία | Γεωπληροφορική | Τοπογραφία | Τηλεπισκόπηση | Χαρτογραφία | Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών | Φωτογραμμετρία | Κτηματολόγιο | Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης | Γεωγραφία | Γεωχωρικές απεικονίσεις | Συγκοινωνιακά έργα (Α | Β) | Υδραυλικά έργα (Α | Β)

Οι αναφορές (Wikipedia) στην αγγλική γλώσσα, για επαφή με την ξενόγλωσση ορολογία. Aπό εκεί υπάρχουν παραπομπές σε ορολογία άλλων ξένων γλωσσών

 

Παράδειγμα 1: Η Ελβετική κρατική εμπειρία στο πλήρες φάσμα των γεωδαιτικών, τοπογραφικών, φωτογραμμετρικών και χαρτογραφικών εφαρμογών και υπηρεσιών.

 

Παράδειγμα 2: Η Καναδική κρατική εμπειρία στα τοπογραφικά και γεωδαιτικά. 100 χρόνια γεωδαιτικών και τοπογραφικών εργασιών

 

Googlάροντας έξυπνα: Δες μερικά έξυπνα τεχνάσματα για ψάξιμο στο Google εδώ

 

Ελληνικοί δημόσιοι φορείς σχετικοί με τον ΑΤΜ

ΥΠΕΚΑ: Ενέργεια | Φυσικό περιβάλλον | Χωροταξία-Αστικό περιβάλλον | Υδατικοί πόροι

Ελληνικό Κτηματολόγιο

ΓΥΣ: Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού

ΥΥΠΝ: Υδρογραφική Υπηρεσία ΠΝ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Ελληνική Στατιστική Αρχή | Χαρτογραφικά Υπόβαθρα | Δεδομένα

Το 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Χαρτογραφική Κληρονομιά διαδικτυακά 6-7 Μαΐου

Το 15ο Διεθνές Συνέδριο Digital Approaches to Cartographic Heritage της International Cartographic Association (ΙCA) οργανώνεται κάθε χρόνο (από το 2006) από την Επιτροπή της ICA για την Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα (ICA Commission on Cartographic Heritage into the Digital) και το Εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΤΑΤΜ-ΑΠΘ. Εφέτος, λόγω της πανδημίας, διεξάγεται διαδικτυακά, 6-7 Μαΐου 2021 από το Ινστιτούτο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Ιστοσελίδα Συνεδρίου

 

Ανακοίνωση

1. Η παράδοση της υποχρεωτικής εργασίας του μαθήματος Ε+ΤΑΤΜ θα γίνει ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ Ε-LEARNING.

2. To Αρχείο θα έχει τον τίτλο ΕΠΩΝΥΜΟ_ONOMA_Ε+ΤΑΤΜ.doc με κεφαλαία γράμματα.

3. Το θέμα του mail αποστολής θα είναι: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ε+ΤΑΤΜ

4. Θα αποσταλεί μέσω e-learning και μόνο τότε θα ληφθεί υπόψιν.

5. Καταληκτική Ημερομηνία η 24/1/2021 και ώρα 24:00.

6. Εάν έχετε ήδη αποστείλει την εργασία θα την αποστείλετε πάλι σύμφωνα με τις παραπάνω προδιαγραφές.

 

Ανακοίνωση

Όσοι φοιτητές επιθυμούν να εκπονήσουν την υποχρεωτική εργασία του μαθήματος Επιστήμη και Τεχνολογία του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ώστε να έχουν δυνατότητα συμμετοχής στην γραπτή εξέταση του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει μέχρι την Παρασκευή 13/11/2020 και ώρα 23:59 να αποστείλουν μήνυμα και στις δύο διδάσκουσες καθηγήτριες Α. Κουσουλάκου και Χ. Μπούτουρα μέσω Ε-LEARNING με το οποίο θα γνωστοποιούν την πρόθεση ανάληψης εργασίας.

Στην συνέχεια θα τους αποσταλεί με e-mail το θέμα της εργασίας. Η καταληκτική ημερομηνία θα τηρηθεί οπωσδήποτε.

 

Kαλωσήλθατε στο μάθημα

Σας καλωσορίζουμε στο ΑΠΘ, στο Τμήμα και στο μάθημα Επιστήμη και Τεχνολογία του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού (ΑΤΜ). Σας παρακαλούμε να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα αυτή, για να είστε πάντα πληροφορημένοι σχετικά με μάθημα. Επίσης να κάνετε συχνά refresh τη σελίδα.

To μάθημα υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης (Cartogeolab), βλ. ιστοσελίδα εδώ

To Cartogeolab έχει σελίδα facebook, βλ. εδώ

 

Ανακοίνωση-Μάθημα 13/01/2020

Την Δευτέρα 13/01/2020, στις 11:00 πμ, θα γίνει το τελευταίο μάθημα Ε+ΤΑΤΜ του εξαμήνου από τον Καθηγητή κ. Ε. Λιβιεράτο, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ -στον χώρο που ήδη γνωρίζετε- με αφορμή την Εκθεση που πραγματοποιείται εκεί για τα 130 χρόνια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ). Ο Καθηγητής κ. Ε. Λιβιεράτος (που είναι και ο επιμελητής της Εκθεσης) θα σας μιλήσει για τα 130 χρόνια ιστορίας της ΓΥΣ και θα σας ξεναγήσει στις ενότητες της Εκθεσης που αναπτύσσονται στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και περιγράφουν εποπτικά την χαρτογράφηση της Ελλάδας από το 1832 μέχρι σήμερα.

 

Ανακοίνωση-Παράδοση Ατομικής Εργασίας

1. Η παράδοση της Ατομικής Εργασίας του μαθήματος θα γίνει με την αποστολή της ΜΕΣΩ e-LEARNING KAI ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ μέχρι την Τρίτη 03/02/2020 και ώρα 23:59. Mετά την προθεσμία αυτή καμμία εργασία δεν θα ληφθεί υπόψη.

2. Η εργασία αποτελεί προϋπόθεση για την βαθμολόγηση του μαθήματος. Επομένως εάν δεν κατατεθεί εγκαίρως δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής στην γραπτή εξέταση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

 

Ανακοίνωση

Την Δευτέρα 2/12/2019 το μάθημα Ε+ΤΑΤΜ θα γίνει στην Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΑΠΘ όπου θα ενημερωθείτε για τις μεθόδους έρευνας, ασφαλούς ανάκτησης και χρήσης των πληροφοριών των πηγών που διαθέτει. Το μάθημα αυτό το οποίο ευγενώς προσφέρει η Υπηρεσία Εκπαίδευσης Χρηστών της ΒΚΠ είναι πολύ σημαντικό για την σύνταξη της Υποχρεωτικής Εργασίας του μαθήματος.

Η εκπαίδευση θα γίνει στην νησίδα υπολογιστών της ΒΚΠ και για τον σκοπό αυτό θα χωριστείτε σε 2 τμήματα, ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου σας.

1. Aπό Α εως και Λ, ώρα 9:30 π.μ.

2. Από Μ έως και Ψ, ώρα 11:30 π.μ.

Παρακαλείσθε 10 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα του τμήματός σας να είστε στο φουαγιέ (κεντρική είσοδο) της Βιβλιοθήκης.

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

 

Ανακοίνωση

Όσοι φοιτητές επιθυμούν να εκπονήσουν την υποχρεωτική εργασία του μαθήματος Επιστήμη και Τεχνολογία του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ώστε να έχουν δυνατότητα συμμετοχής στην γραπτή εξέταση του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2020 πρέπει από σήμερα 9/11/2019 και μέχρι την Παρασκευή 15/11/2019 να αποστείλουν μήνυμα και στις δύο διδάσκουσες καθηγήτριες Α. Κουσουλάκου και Χ. Μπούτουρα μέσω Ε-LEARNING με το οποίο θα γνωστοποιούν την πρόθεση ανάληψης εργασίας.

Στην συνέχεια θα τους αποσταλεί με e-mail το θέμα της εργασίας. Η καταληκτική ημερομηνία θα τηρηθεί οπωσδήποτε.

 

Θεματικό μάθημα Ε+Τ

Ο Ομότ. Καθηγητής Επαμ. Σιδηρόπουλος στο θεματικό μάθημα υδραυλικής στις 17.12.2018.

Επίσκεψη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη

Επίσκεψη και ενημέρωση (σε δύο ομάδες 3 & 10.12.2018) στο πλαίσιο του μαθήματος Ε+Τ ΑΤΜ, στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ για θέματα λειτουργίας και αξιοποίησης των σύγχρονων δυνατοτήτων που προσφέρονται στους φοιτητές.

15o Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, Θεσσαλονίκη 31.10-2.11.2018

Το 15ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Η Χαρτογραφία των Κρίσεων, διοργανώνεται από τη Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδος (XEEE) στη Θεσσαλονίκη στις 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου 2018.Το Συνέδριο θα γίνει στο Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα Συνεδρίου εδώ

 

Έκθεση χαρτών των Κυκλάδων 1685-1687

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ Εγκαίνια 14.2.2018 (διάρκεια μέχρι 2.4.2018)

Περισσότερα

Eπίσκεψη στην Έκθεση για τα 220 της Χάρτας του Ρήγα

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ 8.1.2018

Μεγέθυνση

Tελευταίο μάθημα 8.1.2018

Μεγέθυνση

Eγκαίνια Έκθεσης για τη Χάρτα του Ρήγα

Μεγάλη έκθεση 6 αντιτύπων της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19.30, για την επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας στη Βιέννη το 1797. Η έκθεση, με τίτλο Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν) πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη οργανώνεται από την Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της (1927) σε συνεργασία με το Εργαστήριο CartoGeoLab του ΤΑΤΜ ΑΠΘ. Είσοδος ελεύθερη. Πρόσκληση (είσοδος ελεύθερη, δεν χρειάζεται επίδειξη της πρόσκλησης) Google map | Ενημερωτικό τρίπτυχο.

Όλοι οι φοιτητές είναι καλεσμένοι στα εγκαίνια :-)

Στη Βιβλιοθήκη

Από την επίσκεψη του Α΄εξαμήνου ΤΑΤΜ στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ για ένα εντατικό μάθημα χρήσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης (4.12.2017).

(βλ. το FB του Εργαστηρίου CartoGeoLab ΑΠΘ)

(μεγέθυνση)

Στα μέσα του εξαμήνου

Kαθηγητής από την Τσεχία διδάσκει στο μάθημα E+T

Ο Δρ Rostislav Νetek, Aναπλ. Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Olomouc της Τσεχίας, επισκέπτης στο Εργαστήριο Χαρτογραφίας του ΤΑΤΜ στο πλαίσιο ανταλλαγών ακαδημαϊκού προσωπικού Erasmus+ δίδαξε στο μάθημα και φωτογραφήθηκε με τους φοιτητές του Α΄εξαμήνου, με τις καθηγήτριες Χρ. Μπούτουρα και Αλ. Κουσουλάκου και τη μεταδιδακτορική υπότροφο ΙΚΥ στο Τμήμα μας Δρ Αγγ. Τσορλίνη, μπροστά από τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.

Μεγέθυνση εικόνας

Διεθνές Συνέδριο στη Μαδρίτη 18-20/4/2018

Το Εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης (AUTH CartoGeoLab) του ΤΑΤΜ, σε συνεργασία με την ICA Commission on Cartographic Heritage into the Digital της Διεθνούς Ένωσης Χαρτογραφίας (ΙCA) διοργανώνουν το 13ο Διεθνές Συνέδριο Digital Approaches to Cartographic Heritage στη Μαδρίτη, 18-20 Απριλίου 2018, στο Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας (Instituto Geografico Nacional) με τη συνεργασία της Ισπανικής Εταιρείας Χαρτογραφίας, Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης (SECFT) - Πληροφορίες για συμμετοχή φοιτητών: Καθηγ. Χρ. Μπούτουρα, Καθηγ. Αλ. Κουσουλάκου

Aνακοίνωση

Βλ. νέα Ανακοίνωση 3/11/2017

Από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου ο Πτολεμαίος στο ΤΑΤΜ ΑΠΘ

Ο Dr. Andreas Fuls του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, επισκέπτης στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγών Erasmus για διδάσκοντες, φιλοξενείται στο CartoGeoLab ΑΠΘ και δίδαξε χθες (11.10.2017) τους φοιτητές μας του 7ου και 9ου εξαμήνου (στα μαθήματα Παραγωγή και χρήση χάρτη και Μη συμβατική χαρτογραφία), τον υπερσύγχρονο (και ψηφιακό) Πτολεμαίο και τη Γεωγραφία του, στην οποία στηρίζεται η σύγχρονη γεωαναφορά!

Άλλες ειδήσεις

Xάρτες των Κυκλάδων του 1687. Εύρημα στη Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

live streaming | youtube | audio

To σύστημα Galileo σε λειτουργία

 

Περισσότερα

Από τα τελευταία μαθήματα του 2016

Το σύστημα Galileo

Aπό το διαστημικό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα:
Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, το οποίο θα προσφέρει μακράν πιο ακριβές γεωγραφικό στίγμα σε σχέση με το GPS του αμερικανικού στρατού, θα είναι έτοιμο να αρχίσει να προσφέρει τις πρώτες υπηρεσίες μετά την εκτόξευση τεσσάρων ακόμα δορυφόρων το απόγευμα της Πέμπτης 17/11/2016. Τα τέσσερα σκάφη εκτοξεύτηκαν στις 15.06 ώρα Ελλάδας από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον ισημερινό. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε εκτόξευση του Galileo ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος «βαρέων βαρών» Ariane 5 -μέχρι σήμερα οι δορυφόροι του συστήματος εκτοξεύονταν με ρωσικά Soyuz, δύο κάθε φορά. Με την ενεργοποίηση των νέων δορυφόρων, ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει 18 δορυφόρους.

Στην τελική του μορφή, το σύστημα θα περιλαμβάνει 24 πρωτεύοντες δορυφόρους, μοιρασμένους σε τρία τροχιακά επίπεδα στον ουρανό, καθώς και τουλάχιστον 6 εφεδρικούς δορυφόρους. Οι δορυφόροι που έχουν εκτοξευτεί ως σήμερα είναι ωστόσο αρκετοί προκειμένου να αρχίσει το Galileo να προσφέρει τις πρώτες υπηρεσίες του τις επόμενες εβδομάδες. Έξυπνα κινητά και άλλες συμβατές συσκευές θα μπορούν έτσι να λαμβάνουν το σήμα του Galileo, το οποίο θα προσφέρει τελικά ακρίβεια στίγματος μικρότερη από ένα μέτρο -συγκριτικά με περίπου δέκα μέτρα στο αμερικανικό GPS. Το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό σύστημα είναι πάντως συμβατά μεταξύ τους ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Τσιπ δορυφορικής πλοήγησης που λαμβάνουν σήματα και από τα δύο συστήματα διατίθενται ήδη στην αγορά. Το Galileo, κόστους άνω των 7 δισ. ευρώ, ανήκει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA να παίζει ρόλο εργολάβου και τεχνικού συμβούλου. Σε αντίθεση με το σύστημα GPS, το οποίο ανήκει επίσημα στον αμερικανικό στρατό, το Galileo έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα. Θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεταφορές και τα σωστικά συνεργεία, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες για το ευρύ κοινό. Η Ρωσία, στο μεταξύ, αναπτύσσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα Glonass, ενώ στην Κίνα λειτουργεί ήδη το σύστημα Beidu. (Εφημερίδες 17/11/2016)

Πίνακας θεμάτων

Δείτε εδώ τον πίνακα των ατομικών θεμάτων που έχετε επιλέξει. Ο αύξων αριθμός αντιστοιχεί στο θέμα (βλ. κατάλογο).

H προθεσμία επιλογής θέματος έληξε στις 10.11.2016
[ ανάρτηση: 11.11.2016 ]

Aναρτήθηκε βοηθητικό υλικό μελέτης

7.11.2016 (βλ. θέματα 14 και 15)

Ο χάρτης του 1838

Κείμενο | Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Aναρτήθηκε βοηθητικό υλικό μελέτης

31.11.2016

Αναρτήθηκαν τα Θέματα

Αναρτήθηκαν τα ατομικά θέματα (24.10.2016, ώρα 15:40) Προθεσμία δήλωσης θέματος: 10.11.2016
Προθεσμία παράδοσης θέματος: 15.1.2017

14o Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας

Το 14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Η Χαρτογραφία σε έναν Κόσμο που Αλλάζει, οργανώθηκε από τη Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδος (XEEE), και έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της International Cartographic Association (ICA), της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ, της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, του ΤΑΤΜ ΑΠΘ, του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ (CartoGeoLab ΑΠΘ) και του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (AXAK) των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Πολλοί φοιτητές παρακολούθησαν το Συνέδριο. Τα θέμα του Συνεδρίου εδώ.

Αποτύπωση αρχαιολογικού χώρου με drone

Video τηλεκαθοδήγησης του drone | Λήμνος, Οκτώβριος 2016, Lab. Fotogrammetria Iuav, P. Vernier & M. Ballarin

Το πρώτο μάθημα 2016

1ο εξάμηνο ΑΤΜ, τάξη 2016, πρώτο μάθημα 3/10/2016 στο Αμφιθέατρο της Πτέρυγας αιθουσών διδασκαλίας Τοπογράφων, όπου θα γίνονται τα μαθήματα κάθε Δευτέρα 11:00 [μεγέθυνση]

Σύνδεση με το ασύρματο δίκτυο eduroam

Στον σύνδεσμο για τη ασύρματη σύνδεσή σας με το δίκτυο eduroam (εξυπηρετεί τους χώρους του πανεπιστημίου) θα βρείτε τις απαραίτητες οδηγίες. Από έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο δίκτυο, π.χ. στο Topolab, θα συνθεθείτε με τη σελίδα που βλέπετε,

θα επιλέξετε πάνω δεξιά (βλ. κύκλο) την "Αυτόματη ρύθμιση eduroam" για να κατεβάσετε το αρχείο eduroam_installer.exe, που θα αντιγράψετε και θα μεταφέρετε στο laptop σας και στη συνέχεια θα το "τρέξετε" από εκεί, για να σας εγκαταστήσει την ασύρματη σύνδεση. Έτσι, σε οποιοδήποτε χώρο του πανεπιστημίου (π.χ. βιβλιοθήκη) υπάρχει ασύρματο δίκτυο θα μπορείτε να συνδέεστε ελεύθερα.

Το μάθημα

Το υποχρεωτικό μάθημα υποδομής του 1ου Εξαμήνου σπουδών Επιστήμη και Τεχνολογία του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού (Ε+ΑΤΜ) έχει περιληπτικά το εξής περιεχόμενο: << Γενική έννοια του μηχανικού και των ειδικοτήτων του. Ιστορικές αφετηρίες και εξελίξεις στη διαμόρφωση του τοπογράφου και των συναφών του ειδικοτήτων. Γεωχώρος και οι παραμετροποιήσεις του. Αποτύπωση και απεικόνιση του γεωχώρου. Μετρήσεις. Αναπαραστάσεις του χώρου ως υπόβαθρα για τα έργα. Συνιστώσες ορισμού του επιστημονικού και τεχνολογικού αντικειμένου του τοπογράφου. Η έννοια του αγρονόμου και η ιστορική σύζευξη με τον τοπογράφο στην Ελλάδα. Σύγχρονη εκδοχή του ΑΤΜ στην Ελλάδα και οι προοπτικές. Διεθνείς τάσεις και εξελίξεις. >> περισσότερα

Παρακολούθηση

H διδασκαλία (προφορική παράδοση) του μαθήματος στηρίζεται σε οπτικοποιημένο υλικό. H συστηματική παρακολούθησή του στην αίθουσα διδασκαλίας κρίνεται απαραίτητη

Το επιπλέον διδακτικό υλικό που παρέχεται στο μάθημα, π.χ. το βιβλίο (διατίθεται μέσω του διαδικτυακού συστήματος Εύδοξος), οι διαφάνειες των παραδόσεων (διατίθενται από την ιστοσελίδα εδώ), το βοηθητικό υλικό μελέτης (διατίθεται από την ιστοσελίδα εδώ) και οι εργαστηριακές εργασίες, δεν υποκαθιστά την προφορική παράδοση.

Τοπογραφικές σπουδές από τη σύσταση του Κράτους

Διαβάστε μια περιληπτική ιστορία για τις τοπογραφικές σπουδές στο Ελληνικό Κράτος, από την ίδρυσή του, μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα (από τον Οδηγό Σπουδών).

Ιστοσελίδες διεθνών Οργαvισμών

Δινονται εδώ οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων μερικών από τους βασικούς επιστημονικούς Διεθνείς Οργανισμούς της ειδικότητας του ΑΤΜ

Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας / IAG - International Association of Geodesy www.iag-aig.org

 

Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων / FIG - International Federation of Surveyors www.fig.net

 

Διεθνής Χαρτογραφική Ένωση / ICA - International Cartographic Association www.icaci.org

 

Διεθνής Εταιρεία Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης / ISPRS - International Society of Photogrammetry and Remote Sensing www.isprs.org

 

Έλεγχος λογοκλοπής

Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ έχει ολοκληρώσει τη σύνδεση της πλατφόρμας φιλοξενίας ηλεκτρονικών μαθημάτων elearning.auth.gr με το εργαλείο ελέγχου λογοκλοπής (plagiarism) Ephorus.

Με το Ephorus διενεργείται έλεγχος λογοκλοπής των εργασιών που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φοιτητές/ φοιτήτριες που συμμετέχουν στο μάθημα.

Βλ. σχετικά με τη λογοκλοπή (και εδώ).

Οι τοπογράφοι που ... "άντεξαν"


Μεγέθυνση

Η τάξη που ..."άντεξε" το μάθημα της Δευτέρας 7/12/2015

Υπόδειγμα (template)

Ενδεικτικό υπόδειγμα (template) για τη συγγραφή του κειμένου του θέματος.


Παράδειγμα δορυφόρου σε γεωσύγχρονη τροχιά