Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς / Εθνική Χαρτοθήκη
Αρχή | Έξοδος
<Β> Πολιτισμός

Εκδόσεις της ΧΕΕΕ
[Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρία Ελλάδας]


Εκδόσεις

Πρόσφατες εκδόσεις                                           Παραγγελίες @Χάρτες πολύφυλλοι της Θεσσαλονίκης: Απεικονίσεις της πόλης σε μεγάλη κλίμακα, τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα
Η τεκμηρίωση των σπουδαίων αστικών χαρτών της Θεσσαλονίκης από την ιστορική συλλογή της δ/νσης αρχιτεκτονικών μελετών και έργων του Δήμου της πόλης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας, τη Δ/νση Μελετων Αρχιτεκτονικών Έργων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σελ. 140, τετραχρ.,
€ 25.-

Ένας αυτοδίδακτος χαρτογράφος: Σωτήρης Ζήσης 1902-1989
Αφιέρωμα στον σημαντικό αυτοδίδακτο χαρτογράφο και κατασκευαστή υδρογείων σφαιρών και του αναλογικού προσομοιωτή της κίνησης της Γης γύρω από τον Ήλιο και της Σελήνης γύρω από τη Γη, με κείμενα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, Ευάγγελου Λιβιεράτου και συνεντεύξεις των θυγατέρων του για τη ζωή και το έργο του.
Βιογραφικά
Μερικά για το έργο του

Σελ. 120, τετραχρ., € 20.-

Χαρτογραφώντας τη Μακεδονία 1870-1930
Χαρτογραφώντας τη Μακεδονία 1870-1930
Για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά, αξιωματικού της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Με 61 χάρτες από τις συλλογές Γκολομπία, Δεμερτζή, Μέγα, Νικόλτσιου, Παπαϊωάννου, ΜΜΑ, ΕΛΙΑ και Εθνικής Χαρτοθήκης (δωρεές Πολυζώνη, Λυσαρίδη, Μυρίδη, Στεφανίδη), δύο χάρτες της πορείας του Παύλου Μελά, παραγωγής ΕΚΕΧΧΑΚ (Πλούτογλου, Παζαρλή, Παπαδόπουλος) και κείμενα του Ιάκωβου Μιχαηλίδη, Χαρτογραφώντας τη Μακεδονία 1870-1930 και Ε. Λιβιεράτου "Εθνογραφικές" απεικονίσεις της Μακεδονίας του 19ου αι.: Θύματα ή θύτες της χαρτογραφίας;.
Σελ. 111, τετραχρ.,
20.-
             

ADRIONIAN From an ancient sea to a modern network, Visions, Echoes, Maps and Routes.

With contributions in English, Italian and Greek, by

Georgios RALLIS (gr)
Camillo TONINI (it)
Ivo BABIC (it)
J. B. TRUMPER (en)
Ilia LALOSEVIC (en)
Georgios MOSCHOPOULOS (gr)
Nikos LIANOS (gr)
Ioanna STERIOTOU (gr)
Vangelis PANTAZIS (gr)
Maria KALANTZOPOULOU (en)
D. CISIC, I. FRANCISKOVIC, A. PERIC (en)
Elias BERIATOS (en)
Evangelos LIVIERATOS (en)

Edited by E. Beriatos & E. Livieratos

Published by the National Centre for Maps & Cartographic Heritage, in cooperation with the Aristotle University of Thessaloniki and the Cephalonia - Ithaca Foundation.


L'Eptaneso nelle Carte, da Tolomeo ai satelliti. H ιταλική επαυξημένη έκδοση του τόμου "Η Επτάνησος σε χάρτες: Από τον Πτολεμαίο στους δορυφόρους",  μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Il Poligrafo, σε συνεργασία με το κέντρο CIRCE του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

5 Χρόνια ΕΚΕΧΧΑΚ Έκδοση με τα πεπραγμένα των 5 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΕΧΧΑΚ, 1998-2002.

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Η Κύπρος στα αζιμούθια του ανέμου . Προσανατολισμοί χαρτογραφικών απεικονίσεων Ευρωπαίων χαρτογράφων της Κύπρου, 14ος - 19ος αι.
Πολύχρωμο, διαστ. 28Χ28 εκ.,  σελ. 180, εικ. > 250.
Τιμή: €  40.-
                           Παραγγελία [ @

Παρουσίαση τόμου

Φύλλα χάρτη βόρειας Ελλάδας : Η πρώτη απεικόνιση, τέλη 19ου-αρχές 20ού αι.
Πολύχρωμο, διαστ. 23Χ29 εκ., σελ. 170 σελίδες, εικ. > 250.
Τιμή: € 20.-
                           Παραγγελία [ @

Παρουσίαση τόμου

Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον - Χαρτών μεταμορφώσεις.
Πολύχρωμο, διαστ. 23Χ29 εκ., σελ. 420, εικ. 800
Τιμή:  52
Παραγγελία [ @


Παρουσίαση τόμου
Γερμανοί Χαρτογραφούν την Ελλάδα.
Πολύχρωμο, διαστ. 23X29 εκ., σελ. 62.
Τιμή: 10 €
Παραγγελία [ @ ]


Έκθεση στην Εθνική Χαρτοθήκη και το ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2001) με χάρτες Γερμανών από τον 16ο μέχρι τον 19ο αι., σε συνεργασία με τους συλλέκτες Σ. Δεμερτζή και Δ. και Κλ. Μανωλάκη.
Ακτίνες ανέμων στη θάλασσα .
Πολύχρωμο, διαστ. 23Χ29 εκ., σελ. 112.
Τιμή: 21
Παραγγελία [ @ ]

Έκθεση στην Εθνική Χαρτοθήκη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000) με μοναδικούς χειρόγραφους πορτολάνους χάρτες του 16 ου αιώνα, Ελλήνων χαρτογράφων από το Μουσείο Κορρέρ της Βενετίας. Στο Λεύκωμα εμπεριέχονται και 7 εισηγήσεις Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων σχετικές με το θέμα της έκθεσης.
Τρία σχόλια σε χάρτες .
Πολύχρωμο, διαστ. 29.7Χ21 εκ., σελ. 16.
Τιμή: 3
-περιορισμένος αριθμός αντιτύπων-
Παραγγελία [ @ ]

Έκθεση στην Εθνική Χαρτοθήκη (Νοέμβριος 1999) με 3 θέματα, για τα εγκαίνια του κτιρίου της: α) Γελοιογραφικοί πολιτικοί χάρτες του 19ου αιώνα. β) Σωτήρης Ζήσης , ένας αυτοδίδακτος χαρτογράφος της Θεσσαλονίκης. γ) Έργα παιδιών (μέχρι 16 ετών) με χαρτογραφικό περιεχόμενο από την τρίτη ελληνική συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό της Οτάβα (1999).
Ελληνική χαρτογραφία του 20ού αιώνα .
Πολύχρωμο, διαστ. 21Χ29.5 εκ., σελ. 88.
Τιμή: 15
Παραγγελία [ @ ]

Έκθεση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ιούλιος 1999) στα πλαίσια του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορίας της Χαρτογραφίας, με χάρτες των επίσημων φορέων χαρτογράφησης της χώρας. Η έκθεση μεταφέρθηκε με επιλεγμένους χάρτες στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1999).
Χάρτες λιμένων ελληνικών πόλεων του 20ού αιώνα .
Μονόχρωμος, διαστ. 20Χ19 εκ., σελ. 16.
Τιμή: 4
Παραγγελία [ @ ]

Έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 1998) με σπάνιους πρωτότυπους χειρόγραφους χάρτες λιμένων Ελληνικών πόλεων του 20ου αιώνα, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού.
Ιστορίες σε χάρτες. Πολύχρωμο, διαστ. 20X19 εκ. , σελ 62.
Τιμή: 15
Παραγγελία [ @ ]


Έκθεση στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (Ιούνιος-Ιούλιος 1998) με 4 θέματα και μερικά "παρεπόμενα": α) Τους πρώτους 22 ιστορικούς χάρτες της Εθνικής Χαρτοθήκης που δώρισε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης. β) Χάρτες του Μακεδονικού Μετώπου από τη Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και τη συλλογή του Πάνου Θεοδωρίδη. γ) Έργα παιδιών (μέχρι 16 ετών) με χαρτογραφικό περιεχόμενο από τις ελληνικές συμμετοχές στους διεθνείς διαγωνισμούς της Βαρκελώνης (1995) και της Στοκχόλμης (1997). δ) Γραμματόσημα της Ελλάδας και της Κύπρου με χαρτογραφικό περιεχόμενο.

ΒΙΒΛΙΑ

Η Επτάνησος σε χάρτες: Από τον Πτολεμαίο στους δορυφόρους.
Πολύχρωμο, διαστ. 23X29 εκ. , σελ 184, εικ. 200.
Τιμή: 21
Παραγγελία [ @ ]
Έκδοση αφιερωμένη στη χαρτογραφία της Επτανήσου, με χάρτες της Εθνικής Χαρτοθήκης της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας και του Μουσείου Correr. Με άρθρα των Ε. Λιβιεράτου, Η. Μπεριάτου, Γ. Τόλια, Χρ. Μπούτουρα, P. Falchetta, P. Selmi, C. Tonini, M. Scarso.
Χαρτογραφίας και χαρτών περιήγησις: 25 αιώνες από τους Ίωνες στον Πτολεμαίο και τον Ρήγα . Γ΄ Έκδοση.
Διαστ. 23Χ28.5 εκ., σελ. 260, με 135 χάρτες και 93 εικόνες και σχήματα.
Τιμή: 30
Παραγγελία [ @ ]
Το βιβλίο του Καθηγητή Ευάγγελου Λιβιεράτου, στο οποίο περιγράφονται οι ιστορικές εξελίξεις στη Χαρτογραφία από τους Μιλήσιους μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, με έμφαση στην Ελληνική συμβολή. Το βιβλίο, μοναδικό στο είδος του στην Ελληνική γλώσσα, αποτελεί μια σημαντική πρώτη γνωριμία του μη ειδικού, με το θαυμαστό Κόσμο της Χαρτογραφίας και των Χαρτών και με τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην εξέλιξή τους.
Παρουσίαση (pdf, 127K) του βιβλίου από τον Καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Χασιώτη .

(Tα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου διατίθενται εξ' ολοκλήρου για τους σκοπούς της Εθνικής Χαρτοθήκης)


CD-ROM

Διασπορά Ελλήνων.
Xορηγός ΕΡΤ 3
Παραγγελία [ @ ]


Περιέχει περί τις 3.000 διευθύνσεις ομογενειακών οργανώσεων σε όλο τον Κόσμο και άλλα χρήσιμα γεωγραφικά στοιχεία και συνοδεύεται από δύο έντυπους χάρτες (100Χ70 εκ.) στα Ελληνικά "Διασπορά Ελλήνων" και στα Αγγλικά "Hellenes Abroad".

Ο χάρτης Διασπορά Ελλήνων .