Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς / Εθνική Χαρτοθήκη
Αρχή |  
Δράσεις 2006
Δράσεις 20052004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999

Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου
Εκδόθηκαν τα Πρακτικά (ISBN 960-7999-18-5) του Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιακές προσεγγίσεις στη χαρτογραφική κληρονομία  με 325 σελ. και 35  εργασίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. (15 € + ταχυδρ., Παραγγελία)ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ: Το ΕΚΕΧΧΑΚ συμμετέχει ενεργά με χάρτες και κείμενα, στην μεγάλη έκθεση για το Άγιον Όρος που οργανώνεται στο Ελσίνκι στο πλαίσιο της Φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ, από το Helsinki City Art Museum. Εγκαίνια έκθεσης: 17 Αυγούστου, Διάρκεια: 18 Αυγούστου - 21 Ιανουαρίου 2007.
Κτηματική Υπηρεσία
Ν. Θεσσαλονίκης

Συνεργασία του ΕΚΕΧΧΑΚ με την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Θεσσαλονίκης για την ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου παλαιών χαρτών της Υπηρεσίας (με την ευγενική υποστήριξη της Color Consulting Group).
Το ΕΚΕΧΧΑΚ φιλοξενεί το Μάιο τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) Καθηγητή Ferjan Ormeling του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και μέλος της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα Τοπωνύμια.
ΟΜΙΛΙΑ: 25 Μαΐου: Σε συνεργασία με το ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης και την ΧΕΕΕ οργανώνεται ομιλία του καθ. F. Ormeling στο ΕΛΙΑ με θέμα Maps and Politics (Χάρτες και Πολιτική)
Θεοφίλου 13 ('Ανω Πόλη), Πέμπτη 25 Μαΐου, 19:30


ΕΚΘΕΣΗ: 5-26 Μαΐου: Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας, τη Δ/νση Μελετων Αρχιτεκτονικών Έργων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, έκθεση χαρτών από την ιστορική συλλογή της δ/νσης αρχιτεκτονικών μελετών και έργων του Δήμου, με τίτλο Χάρτες πολύφυλλοι της Θεσσαλονίκης: Απεικονίσεις της πόλης σε μεγάλη κλίμακα, τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα. Την έκθεση συνοδεύει ειδική έκδοση τεκμηρίωσης.
Αγγελάκη 13, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 14:00.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 18-19 Μαΐου: Το ΕΚΕΧΧΑΚ συνεργάζεται και συνδιοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο Ψηφιακές Προσεγγίσεις στη Χαρτογραφική Κληρονομιά της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) Ψηφιακές Τεχνολογίες στη Χαρτογραφική Κληρονομιά.

ΕΚΘΕΣΗ: 18-21 Μαΐου: Σε συνεργασία με την Αγιορειτική Χαρτοθήκη και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έκθεση χαρτών του Αγίου Όρους από τη συλλογή της ΑΧ και του ΕΚΕΧΧΑΚ. Την έκθεση συνοδεύει ειδική έκδοση τεκμηρίωσης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Πέμπτη έως Κυριακή, ώρες Μουσείου.

Ξάνθη
(Διήμερο)
17-18 Μαρτίου: Με την ευκαιρία της δημόσιας παρουσίασης του νέου χάρτη του Νομού Ξάνθης στις 17 Μαρτίου, με την παρουσία του Υπουργού ΜΑΘ κ. Γ. Καλαντζή (βλ. ρεπορταζ του Τύπου της Θράκης, Ξάνθη, Κομοτηνή), το ΕΚΕΧΧΑΚ συνεργάστηκε και συνδιοργάνωσε στην Ξάνθη, με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., με τη συνεργασία της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νομού και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής IUAV της Βενετίας, διεθνές επιστημονικό διήμερο με τίτλο Ο Πολιτισμός της Απεικόνισης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.  ---Το πρόγραμμα ---
Διάλεξη του Προέδρου του ΕΚΕΧΧΑΚ με τίτλο: Τέχνη και μετρική της απεικόνισης.

AUTh Η ψηφιακή Χάρτα του Ρήγα στο ΕΚΕΧΧΑΚ: Σε συνεργασία με τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ καθ. Χριστογεώργη Καλτσίκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ καθ. Κωνσταντίνο Μανωλίκα, το ΕΚΕΧΧΑΚ μετασχημάτισε σε ακριβή ψηφιακή μορφή τα 12 φύλλα της πρωτότυπης Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή τα οποία φυλάσσονται στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Η ψηφιακή Χάρτα αποτελεί πλέον πολύτιμο αρχείο της Εθνικής Χαρτοθήκης.

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο:
α) Η σχολιασμένη και τεκμηριωμένη έκδοση του ανέκδοτου χειρογράφου του Κωνσταντίνου Νίδερ για την πρώτη χαρτογράφιση της χώρας (1889-1896).
β) Έκθεση των ελληνικών στρατιωτικών χαρτών της Μικράς Ασίας, που τυπώθηκαν στη Σμύρνη στις αρχές του '20 και έκδοση τεκμηρίωσης.


ΧΕΕΕ
Χανιά, 2-4 Νοεμβρίου: Το ΕΚΕΧΧΑΚ συνεργάζεται στην οργάνωση του 9ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας (ΧΕΕΕ), που διεξάγεται στα Χανιά με θέμα Η Χαρτογραφία των δικτύων - Χαρτογραφία μέσω δικτύων.
Α' Ανακοίνωση | Πληροφορίες.


Ξάνθη
(χάρτης)
Παραγωγή ανάγλυφου τουριστικού χάρτη του νομού Ξάνθης, σε ξενόγλωσση έκδοση (αγγλικά + λατινική μεταγραφή κατά ΕΛΟΤ) σε συνεργασία με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ξάνθης.
AUTh Ο χάρτης του ΑΠΘ. Παραγωγή σε ενιαίο φύλλο δύο όψεων του χάρτη των εγκαταστάσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πανεπιστημιούπολη, πόλη, προάστια, περιφέρεια, χώρα).
17 Ιανουαρίου, ώρα 21:00, αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (οδός Εθν. Αμύνης 4): Προσκεκλημένη διάλέξη του προέδρου του ΕΚΕΧΧΑΚ καθηγητή Ε. Λιβιεράτου, από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ΤΕΧΝΗ, με τίτλο Θεσσαλονίκης χαρτών διαχρονία.

....περισσότερα κατά τη διάρκεια του έτους...

Συνεχίζονται οι τακτικές προγραμματικές συνεργασίες:
Mε την Αγιορειτική Χαρτοθήκη (η Εθνική Χαρτοθήκη διαχειρίζεται τους χάρτες της συλλογής της), με το ΕΛΙΑ για την τεκμηρίωση και ανάδειξη της ιστορικής χαρτογραφικής του συλλογής, με τη Συλλογή Σαμούρκα (η πρώτη ελληνική συλλογή χαρτών στο διαδίκτυο, πλήρης κατά τον Κατάλογο Ζαχαράκι) και με το CIRCE (Centro Rilievo Cartografia Elaborazione) του Πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας.