Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς / Εθνική Χαρτοθήκη
Αρχή |  

Δράσεις 1999, 2000, 2001, 2002, 2003

Franz von Weiss, 1829
Ο 21 φύλλων χάρτης των ευρωπαϊκών εδαφών της οθωμανικής αυτοκρατορίας του Franz von Weiss (1829) σε ψηφιακή μορφή στην Εθνική Χαρτοθήκη, με την ευγενική συνδρομή του καθηγητή Χαράλαμπου Παπαστάθη.


Έκθεση και έκδοση - αφιέρωμα στον σημαντικό αυτοδίδακτο θεσσαλονικιό χαρτογράφο Σωτήρη Ζήση (1902-1989) για τα 15 χρόνια από το θάνατό του, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Δήμο Χαλάστρας, τη Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρία Ελλάδας και την Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ. Αίθουσα εκθέσεων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, 24 Νοεμβρίου - 12 Δεκεμβρίου (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00 - 20:00).
Χορηγός επικοινωνίας
 Έκθεση Χαρτογραφώντας τη Μακεδονία 1870-1930 για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον θάνατο του Παύλου Μελά. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στα πλαίσια των λθ΄Δημητρίων. Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 162 και Μαρτίου γωνία, τηλ 2310 425531), Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 9:00-13:00 και 17:00-21:00, Σάββατο 17:00-21:00, Κυριακή 9:00-13:00.
Η έκδοση


Σύνθεση, σύνταξη και παραγωγή 4 χαρτών της Θεσσαλονίκης στα αγγλικά, με τίτλο "4 Windows at Thessaloniki" (1. In mures, 2. Roman forum, Navarino, St. Sophia, 3. RR Station, Courts, Port, 4. Universities, Fair, Museums) για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δ/νση Αρχιτεκτονικών μελετών και έργων, Κέντρο Αρχιτεκτονικής.
XEEE Συνεργασία με τη ΧΕΕΕ στη οργάνωση του 8ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας, Η χαρτογραφία του "ευ ζην" , Θεσσαλονίκη. Αμφιθέατρο Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ "Παναγής Παναγιωτόπουλος", 24 - 26 Νοεμβρίου
Το ΕΚΕΧΧΑΚ συμμετείχε στο Συνέδριο με 10 εισηγήσεις (διατίθενται σε DVD)

Αγιορειτική Χαρτοθήκη Συνεργασία με την Αγιορειτική Χαρτοθήκη και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου για την προετοιμασία έκθεσης χαρτών του Αγίου Όρους στην Ιερισσό, Οκτώβριος. Έκδοση-αφιέρωμα.


Παρουσίαση του τρίγλωσσου τόμου Adrionian, from an ancient sea to a modern network, σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Συμμετέχουν με κείμενά τους οι C. Tonini, J. Trumper, Ivo Babic, I. Lalosevic, Γεώργιος Ράλλης κ.ά.

ΚΜΣ
Συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ιδρ. Μέλπω και Οκτάβιος Μερλιέ) για τη σύνταξη και παραγωγή χαρτών του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

City of Thessaloniki
Προετοιμασία έκθεσης - έκδοσης αφιερώματος στους χάρτες της ιστορικής χαρτογραφικής συλλογής του Δήμου Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με την αντιδημαρχία αρχιτεκτονικού και τοπογραφίας και τη δ/νση μελετών αρχιτεκτονικών έργων - Κέντρο αρχιτεκτονικής του Δήμου).

ΚΙΘ Προσκεκλημένη εισήγηση  του Προέδρου του ΕΚΕΧΧΑΚ στη διημερίδα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των λθ΄ Δημητρίων, Οι Έλληνες στους δρόμους της Ανατολής. Τίτλος της εισήγησης: Ε. Λιβιεράτος, Απεικονίσεις δεκαοκτώ αιώνων γεωγραφικής διεύρυνσης προς την Ανατολή. Από τον Αλέξανδρο μέχρι τη "μεγάλη" αντιστροφή του 15ου αιώνα. Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, ΚΙΘ, Κτίριο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου.
AUTh
Συνεργασία με τον τομέα γεωδαισίας και τοπογραφίας του τμήματος αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών και το εργαστήριο γεωδαισίας του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ στη διοργάνωση του συνεδρίου Η εξέλιξη των οργάνων, των μεθόδων και των συστημάτων μετρήσεων των επιστημών της αποτύπωσης στην Ελλάδα , [147Kb pdf], Σεπτέμβριος. Α΄εγκύκλιος - Πληροφορίες: καθ. Δ. Ρωσσικόπουλος , καθ. Π. Σαββαΐδης

Kalamata (Parthenis)
Συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας για την ψηφιακή απεικόνιση όψεων ιστορικών κτιρίων.


Χάρτες και Ιστορία Συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών για τη διεξαγωγή σεμιναρίου για τη Χρήση των χαρτών, των σύγχρονων χαρτογραφικών τεχνολογιών και του διαδικτύου στη διδασκαλία της Ιστορίας. Στο σεμινάριο συμμετέχουν 27 εκπαιδευτικοί α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης του Κολλεγίου, 21-25 Ιουνίου. Πρόγραμμα [pdf, 105kb]

Mantova 2004 Προσκεκλημένο σεμινάριο του Προέδρου του ΕΚΕΧΧΑΚ στην διεθνή ημερίδα Studio internazionale sulla rappresentazione dell'architettura e del territorio nel tempo του Πολυτεχνείου του Μιλάνου και του Ιδρύματος "Πανεπιστήμιο της Μάντοβα", Mantova, Aula Magna, 10 Μαΐου 2004. Τίτλος του σεμιναρίου: E. Livieratos, Il concetto del confronto nella rappresentazione.

EKEΠΠ Παραγωγή της νέας έκδοσης του δίγλωσσου χάρτη Πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2004 - Civitates Unionis Europae MMIV σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ενημέρωσης Πληροφόρησης και Πολιτισμού, Ιανουάριος.


Συνεχίζονται οι τακτικές προγραμματικές συνεργασίες:
  • Mε το ΕΛΙΑ για την τεκμηρίωση και ανάδειξη της ιστορικής χαρτογραφικής του συλλογής.
  • Mε τη Συλλογή Σαμούρκα

    καθώς και η προώθηση των εσωτερικών εργασιών για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού αρχείου χάρτων της Εθνικής Χαρτοθήκης.